Maret Luts

Teeme selgeks: mis on API ja kuidas edukad ettevõtted seda rakendavad?

API ehk Application Programming Interface on tõenäoliselt lühend, millega iga arvutikasutaja ehk kokku pole puutunud. Tegu on nö arvutite omavahelise keelega, mille abil saab lugeda ja küsida andmeid.

Et asi veelgi selgemaks saaks, võib API-st mõelda kui restorani menüüst. Menüüs on nimekiri roogadest, mida on võimalik tellida, koos nende kirjeldustega. Sina tellid menüüst toidu, kokad teevad selle köögis valmis ning ettekandja toob lauale juba serveeritud ja söömiseks valmis hõrgutise.

Tuues selle analoogi nüüd arvutimaailma, siis API annab kasutajale ette hulga tegevusi, mida arendaja saab kasutada, koos nende kirjeldustega. Arendaja ei pea täpselt teadma,  kuidas operatsioonisüsteem talle näiteks “Laadi üles” nupu tekitab. Tal on vaja teada, et seda saab teha.

Tegu pole ideaalse näitega, aga sisuliselt aitab API arendaja tööd lihtsamaks teha ning samuti on võimalik selle abil kõiksugu andmeid sisestada. Aga vaatame lähemalt näiteid, kus API-t kasutatakse, et asi veelgi selgemaks saaks.

Mille jaoks ja kus API-t kasutatakse?

API kasutusalasid on palju, kuid peamiselt kasutatakse seda erinevate teenuste vahel suhtlemiseks. Näiteks, kui avad oma brauseris võõrkeelse lehe ja Google pakub lahkelt selle tõlkimist emakeelde, siis sinu ekraanile ilmuva “Lased Google’il selle lehekülje tõlkida?”-kastikese taga on API, mis Google’i tõlketeenuse ja veebilehekülje vahel toimetab.

Järgnevalt toome välja mõned võimalused API kasutamiseks äritarkvara kontekstis.

Veebipoed

Veebipoodi pidades on API üsna asendamatu abiline. Teatavasti kuvavad e-poed oma lehel tooteid ja hindu, arenenumad poed ka laoseisude infot ja tootekirjeldusi. Kogu selle info peab keegi e-poodi sisestama. API abil on võimalik seda pärida otse äritarkvarast, ilma et peaksid ise hakkama midagi käsitsi sisestama – ilma API-ta see nii käibki.

Samuti on API selle taga, et tellimuste, maksete ja laoseisude info jõuaks sujuvalt otse raamatupidamisprogrammi. E-pood hakkab hästi toimima siis, kui on olemas liidestus poe ja ettevõtte äritarkvara vahel.

Seega on API õige vahend, mis selle töö ära teeb. Väga paljud Excellenti kliendid kasutavad API-t oma e-poodide juures, et andmeliiklus töötaks mõistlikult.

Kassasüsteemid

API abil saab omavahel ühendada ka Standard Booksi äritarkvara ja ettevõtte kassasüsteemi. Sedasi liiguvad andmed kassasüsteemist otse äritarkvarasse ning täpselt nagu e-poe puhul jääb hulk lisatööd ära.

Ärianalüütika

E-poe ja kassasüsteemi ning äritarkvara vahel andmete edastus on võrdlemisi lihtne ja arusaadav protsess. Kuid API kasutusvõimalused sellega ei piirdu. Üheks suureks API kasutusvaldkonnaks on BI ehk Business Intelligent ehk emakeeli ärianalüüs.

Kuna üha enam tekib tehnilisi lahendusi, kuidas targalt andmetega ümber käia, et seeläbi oma konkurentsieelist kasvatada ning teha paremaid äriotsuseid teha, tasub konkurentsis püsimiseks kindlasti ärianalüüsile rõhku panna.

API abil saab tööle panna sellised tehnilised lahendused, mis tõstavad ettevõtte analüüsivõimekuse täiesti uuele tasemele. API-ga päritakse andmed teise tarkvarasse, seal toimub analüüs ning sünnivad visuaalsed ülevaatlikud graafikud.

Sellele lahendusele saab ehitada üles kogu ettevõtte müügianalüüsi ning saada oma kasutusse juhtimistööriista, mis näitab kõiki vajalikke andmeid reaalajas ja graafikutena. Küsimus, kuidas meil läheb, saab sellise lahendusega ülimalt detailselt vastatud ning see omakorda aitab ettevõttel vastu võtta tulevikku suunatud otsuseid.

Nende lahenduste sisseseadmine ei ole tehniliselt kuigi keerukas ning kui ettevõte on juba oma andmed graafikutega visuaalseks muutnud, siis õige pea öeldakse juhtkonna laua taga ‒ „kuidas me küll varem ilma selleta hakkama saime“. API abil loodud lahendusest saab juhtimistööriist, mis tõepoolest aitab ettevõtet tüürida.

Mis on API eelised?

API-ga näed andmeid reaalajas. Nii nagu sooritatakse ost ja info selle kohta jõuab äritarkvarasse, liigub see info API abil vajalikku kohta edasi. See tähendab, et sinu ülevaade toimuvast on igal hetkel absoluutselt ajakohane.

API-ga on turvaline. Ilma krüpteerimata ühendusi API-t kasutades ei saa luua. Samuti on lahendusele seatud IP-piirangud, mis tähendab, et ühendused on lubatud ainult kindlatelt IP-aadressidelt. Tehniliselt suhtlevad omavahel vaid kaks masinat ning teised masinad samale ühendusele ligi ei saa.

API arvestab kasutajaõigusi. API kasutajale kehtivad samad kasutajaõigused, mis Standard Booksi kasutajale. See tähendab, et API liidese kaudu pääseb inimene ligi ainult nendele andmetele, mida temal on vaja kasutada.

Seega kui kasutad oma ettevõttes erinevaid programme, kuid sooviksid andmeid koondada oma raamatupidamisprogrammi, siis kasuta API lahendust ning säästa aega!

Willenbrock Baltic OÜ: tööleheveebi abil seadmete teenindusprotsessid ülevaatlikuks!

18. apr. 2024

Kasutajalood, Hooldusteenindus, Müük ja ladu

Raske- ja laotehnika edasimüüja Willenbrock Baltic OÜ jaoks katab Standard… Loe edasi

Kuidas Viimsi Vesi koostab arveid ühe päevaga?

18. apr. 2024

Kasutajalood, Vesi,Soojus,Gaas

Viimsi Vesi sai Excellenti abiga endale hästi… Loe edasi

APRILLI NIPINURK – kliendiklassifikaatorid, varjatud rida müügiarvele, automaatlausendite ja arvutusvalemite seadistamine jpm

17. apr. 2024

Nipinurk

APRILLI NIPID Mis on kliendiklassifikaator ja kuidas klassifikaatoreid… Loe edasi

Kristi Piper
projektijuht

Tekkis huvi? Proovi tasuta!

Tutvu Standard Books äritarkvara võimalustega lähemalt: jäta oma e-mail ja me võtame Sinuga personaalselt ühendust.

Tekkis huvi? Proovi tasuta!

Tutvu Standard Books äritarkvara võimalustega lähemalt: jäta oma e-mail ja me võtame Sinuga personaalselt ühendust.

Aitäh!

Sinu kontaktandmed on meie kliendihaldurile saadetud. Võtame Sinuga ühendust.

Viga!

Andmeid ei õnnestunud saata.

Liitu uudiskirjaga

Meie uudiskiri aitab Sul kursis olla viimaste Excellenti uudiste ja tootevärskendustega. Privaatsustingimustega saab tutvuda siin.

Aitäh!

Sinu kontaktandmed on meie kliendihaldurile saadetud. Võtame Sinuga ühendust.

Viga!

Andmeid ei õnnestunud saata.